Works

江波の家 2021

House in Eba

江波の家 2021

環境と建築を繋ぐ接庭

江波の家の竣工から2年が経過した様子です。1階2階ともに植物が徐々に育っています。

  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021

    A "connecting yard" that integrates architecture with the surrounding environment

    This is the residence of a designer located in Hiroshima City. In addition to its irregular shape, the site mostly stands in the shadow of the retaining wall and the tunnel running through Mt. Eba in front of it. Although the site was somewhat unwieldy and looked a little out of place amid its surroundings, the expanse of lush greenery that is almost unimaginable for an urban area lined with houses and buildings was highly captivating. Our goal was to integrate the architecture, the surrounding environment, and the courtyard into a coherent whole by not only incorporating views of the distant landscape that can be enjoyed from inside the building but also superimposing the background with the foreground that we have created. When assessing the suitability of the first floor as the primary living area for this site, we noticed that the retaining wall in front of the building would likely disrupt the continuity between the architecture and the greenery. We then measured the height of the retaining wall and found that panoramic views of the lush greenery could be enjoyed from approximately 4m above ground level. This prompted us to designate the second floor as the primary living area instead and create a semi-outdoor zone filled with plants along the boundary between the inside and the outside, which we have called the "connecting yard." This connecting yard was set up at a height of around 4m above ground level, thus creating a horizontal overlap with the distant landscape while giving depth to the visual perception of the surroundings. In addition, we extended the floor towards the southeast to create a flying geese pattern, which allows the sunlight filtering in and the line of sight from neighboring areas to be finely calibrated. The connecting yard has also become part of the exterior, breathing new life into the existing urban landscape through the superposition of architecture and the background in the distance.

More Photo

  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • 江波の家 2021
  • Date 2021.06
  • Principal use 住宅
  • Location 広島県広島市
  • Structure 木造
  • Site area 196.12㎡
  • Total floor area 114.26㎡
  • Photo 足袋井 竜也
  • Assistant 小松 涼子
  • Construction ホームテック
  • Structural design 堀江構造設計事務所
  • Landscape Neat Garden 伊谷 純
  • Furniture arflex
  • 小松事務所オリジナル
  • Kitchen 松岡製作所
  • Award 第13回JIA中国建築大賞2021 奨励賞
  • Press 新建築 住宅特集 2021年8月号
  • モダンリビング特別編集「建築家の自邸50」
  • architecturephoto.net
  • I'm home no.117 2022 May
  •  
  •